Kara Kalem ile Kurdele Yapımında Kullanılan Materyaller ;
Kurşun Kalem
Silgi
A4 Kâğıt
Bugün nasıl yapılır çalışmamızda kara kalem ile Kurdele nasıl yapılırı işleyeceğiz. Bu anlatım ile birlikte kurdele yapımı ile ilgili epey yol kat edeceğinizi düşünüyoruz ancak yine de takıldığınız yerler olursa lütfen içerik altına yorum yapınız.
Nasıl yapılır yazı dizimizde yayınlanacak metinlerde genellikle sizlerle öncelikle çalışmanın hikayesini paylaşacağız ve daha iyi bağ kurmanızı sağlayarak, kalıcı bir şekilde çalışmalar çıkarmayı hedefliyoruz.
Kurşun kalem ile Kurdele nasıl yapılır hikayesi
Küçük kız heyecanla hediye paketini eline aldı. Hediyesi gümüş renkli bir pakete sarılmış, kırmızı saten kurdele ile bağlanmıştı. Heyecandan yerinde duramıyordu. Paketi kulağına götürdü ve içindekinin ne olduğunu anlamak için salladı. Hızlıca yere oturdu ve sarı bukleli saçlarını kulaklarının arkasına soktu. Hediyeyi açtığı anı elinden geldiğince keyifli kılmaya çalışıyordu. Yavaşça kırmızı saten kurdeleyi tuttu... Ve şimdi küçük kızın hediyesini açabilmesi için aşamaları takip ederek kurdele yapmaya geçiyoruz, hikayenin kalanına içeriğin sonunda yer vereceğiz...
Çizime başlamadan önce hata yapma lüksümüzün olduğunu hatırlatırız. Bundan dolayıdır ki hata yapma korkumuzu yenmeye ihtiyacımız olacak. Hazır olduğunuzda kâğıda düz kısa bir çizgi çekerek başlıyoruz. Bu çizgi kurdelenin düz kısmının alt çizgisi olarak belirlenecek ve çalışmamızın temelini oluşturacak. Geriye kalan kısımlar bu çizginin etrafında şekillenecek.
Ardından çizim kâğıdımıza kendimizi serbest bırakarak iki yanına dalgalı çizgiler çekiyoruz ve yukarıdaki görseldeki şekli elde ediyoruz. Birebir aynı şekli elde etmeniz mühim değil. Asıl mühim olan, sizin gayretiniz.
Bir sonraki aşama olarak daha önce çizdiğimiz kurdelenin düz kısmın üst kısmına bir çizgi daha çekiyoruz ve aşağıya uzattığınız dalgalarla birleştiriyoruz.
Tam bunları yaparken biraz hayal gücü katıyoruz işimizin içerisine gözümüzün önüne gerçek bir kurdele getirmeye çalışıyoruz eğer burada zorlanırsak hiç sorun değil… Görsel olarak internette bulabileceğimiz bir çok kurdele örneği var yada alternatif olarak varsa evimizdeki kurdele örneklerine bakabiliriz. Bu bize kurdelenin karakteristik şeklini gösterecektir.
Dalgalı kısımları tamamladıktan sonra her bir kıvrımın çizgilerini koyu ve belirgin bir hale getiriyoruz. Saten bir kurdele hayal ettiğimiz için gölge düşmeyen yerler çok açık bir tonda olacaktır. Saten ışığı diğer materyallere göre daha çok yansıttığı için parlayan yerler beyaza yakın olmalıdır.
Ardından belirginleştirdiğiniz kısımları gölgelemeye başlıyoruz. Gölgelendirme yaparken kesinlikle parmaklarımızı kullanmıyoruz. Kullanırsak, bu yöntem resmimizi ve kâğıdımızı kirletir ayrıca resmimizi amatör gösterir. Koyulaştırdığımız çizgiye kalemimizin ucunu koyuyoruz ve çizeceğimiz hafif çizginin bir süre sonra yok olmasını hedefleyerek bir gölgelendirme çizgisi çiziyoruz. Bu çizgiler birbirine bitişik olacak şekilde ayarlıyoruz ve bu çizgiler sonunda bir gölge oluşturacaktır. Yani gölgelendirme çizgilerinde renk geçişi hedeflenir. Bunu yaparken hızlı hareket etmeye çalışmamız daha iyi sonuçlar elde etmemize neden olabilir. Yavaş davranırsak çizgilerimiz keskin, belirgin ve yamuk olabilir. Yazımıza başlarken hatırlattığımız üzere korkularımızı bir kenara bırakmaya ihtiyacımızın olduğu bir noktaya geldik. Çünkü gölgelendirme yaparken korkularımızı aşmaya ihtiyacımız olacak ????. Gölgelendirme yaparken kesinlikle hata yapmaktan korkmuyoruz ve her şeyin bizim elimizde olduğunu hatırlıyoruz. Beğenmediğimiz bir durum olursa tekrar gölgelendirme yaparak düzeltmek elimizde, o halde çizimimize devam edelim. Gölgelendirilmiş bir bölümde silme işlemi olursa renk geçişi bozulur. Bu durumda gölgenin tamamen silinmesi gerektiği anlamına gelir. Gölgelendirme işlemlerinde yumuşak uçlu kalem kullanmak daha faydalıdır. Çünkü, yumuşak uçlu kalemler gölgeleri daha yoğun ve renk geçişini daha gerçekçi yapmamızı sağlar.
Kurdelenin arkada kalan kısımları gölgede kalır bu sebeple koyu çizgilere en yakın yerleri daha koyu yaparak o bölgelere yoğun gölge yapalım. Arkada kalan kısım uzunsa ışık alır, kısaysa daha az ışık alır. Bu sebeple kısa bölgeler parlamaz. Gölgelendirmeyi doğru yapmak için günlük hayatta sürekli cisimlerin nasıl gölgelendiğini gözlemlememiz gölge efekti yapma konusunda kendimizi geliştirmeye yardımcı olacaktır. Son olarak gölge değmemiş hiçbir çizgi kalmaması gerekir. Amacımız kâğıda çizilmiş bir cismi gölgelendirerek kâğıttan kaldırmaktır. Bu sebeple gölge düşmeyen hatlara da çok hafif bir şekilde gölge yapmamız uygun olacaktır.
Sık sık silgi kullanmak resmimizi deforme edebilir. Unutmayın! Elinizdeki sizin sanat eseriniz olduğu için belirli bir değerlendirme ölçütü yoktur. Bu sebeple anormal hatalar hariç hata içermez. Ufak tefek yamuk olan çizgileri silmeden tekrar içimize sinen çizgiyi üzerine çizelim. Hatalı çizgiyi silmek bizlere aynı hatayı yeniden yaptırabilir. Hatalı çizgiyi görerek doğru çizgiyi çizebiliriz. Bu anlatım gerçekleştirilirken yapılan çizim de silme işlemi hiç yapılmamıştır. Youtube kanalındaki videodan da göreceğiniz üzere hatalı çizgiler gölgelendirme ile kapatılmıştır.
İşte sonuç olarak elimizde güzel, parlak bir kurdele var. Bu çalışmada gölgelendirme kısımlarını istediğiniz renkte bir kuru boya ile de yapabiliriz. Kurdelenin düz kısmına istediğiniz yazıyı yazabilir, yılbaşı ve doğum günü hediyelerinizde kullanabilirsiniz.
Bir garip hikaye: Kurşun Kalem
E-posta adresiniz yayınlanamaz, gerekli alanlar işaretlenmiştir.*
Yorum yok